Rå kaker, eller Raw Cakes, er en voksende trend, både i Norge og i resten av verden. Hos Delicia finner du et bredt utvalgt av rå kaker, som både er veganske og allergivennlige.
Sjekk ut våre deilige produkter og bestill din:
Det er over en milliard veganere i verden i dag, og det har blitt mer og mer nødvendig for serveringssteder og butikker å ha veganske tilbud til sine kunder. Hos Delicia har vi både vegansk lunsjtilbud og veganske desserter, i form av rå kaker.
Raw food-dietten
Raw Food-dietten har faktisk eksistert siden 1800-tallet, men har de siste årene blitt mer og mer populær.
Dietten er basert på ideen om at det beste for menneskets helse er å spise mest mulig rå mat, og at dette kan gi fordeler som vekttap, forbedret generell helse og allmenntilstand, økt energinivå, forbedring av kroniske sykdommer og mye mer.
En annen grunn til at noen velger å leve etter denne dietten er at den er mer miljøvennlig.
Rå og ubehandlet mat
Mennesker som følger denne dietten, også kalt foodisme eller rå veganisme, spiser for det aller meste helt rå og ubehandlet vegansk mat. Dette inkluderer matvarer som frukt og grønnsaker, nøtter og frø.
Noen få inkluderer også andre råvarer som ikke er plantebasert, som rå egg og meieriprodukter, rå fisk og rått kjøtt.
Du vil elske å bestille :
Hva menes med dette?
Med rå mat menes mat som ikke har vært varmet opp til 40-48 grader. Den skal heller ikke behandles på noen som helst annen måte, enten det er raffinering, pasteurisering eller behandling med plantevernmidler. Det du har lov til, er å juice, dehydrere, soake og blande maten.
Hva er rå kaker?
Rå kaker, også kalt Raw Cakes, er en type dessert som er en del av Raw Food-dietten. Kakene er altså laget av frukt og grønnsaker, nøtter og frø og er fullstendig fri for hvete, gluten, egg, melkeprodukter, soya og raffinert sukker.
Hvordan lages en rå kake?
Ettersom Raw Food ikke skal varmes eller behandles, lurer du kanskje på hvordan det er mulig å lage kaker? Her er det nemlig ingen baking involvert.
Ingrediensene blandes og røres sammen så nøye som mulig, før røren helles i en kakeform og fryses til den får den perfekte konsistens. Med denne prosessen skaper du næringsrike og smakfulle kaker som kan nytes av alle.
Hva slags ingredienser kan brukes?
Kakene lages som sagt hovedsakelig av frukt, grønnsaker, frø og nøtter. Vanlige ingredienser er for eksempel mandler, cashewnøtter, valnøtter, kokosolje, friske bær som bringebær, blåbær og jordbær og kokos.
Noen bruker også andre ingredienser som lønnesirup, kryddere som salt og naturlig sukker, vaniljepulver og kakao for å sette mer smak på kakene.
Kakao som råvare
Du kan fint bake rå sjokoladekake, da kakaobønner er en naturlig råvare som godkjennes i Raw Food-dietten. Dette er en flott råvare som brukes i mange oppskrifter og som setter god smak.
Denne type kake lager du ved å lage en sjokoladekrem eller sjokoladeganache av for eksempel havremelk (en slags melk laget av havre), kokosolje, dadler, vaniljesukker eller pulver, kakaopulver eller økologisk mørk sjokolade og vann.Du kan også bruke avocado.
Kakebunn
Når du skal lage en rå kake, kan du enkelt lage en bunn av nøtter, frø eller korn, blandet sammen med råvarer som dadler, kokosolje og revet kokos.
Når kakebunnen er på plass, kan du egentlig lage lag nummer to slik du ønsker, enten det er sjokoladesmak, vaniljesmak eller noe mer fruktig. Den faste bunnen holder kaken sammen, og gjør det enklere å kutte den opp i stykker og servere den.
Spises som vanlig
Mange tenker kanskje at siden kakene fryses, skal de spises som en iskake, eller andre frosne desserter. Dette er ikke tilfellet – rå kaker spises akkurat slik du er vant til å spise en kake. De vil ikke smelte og er ikke grisete eller vanskelig å spise. Etter kaken har fått ønsket konsistens i fryseren, tas den ut og tines noen timer.
Da vil den se ut og fungere som en helt vanlig kake. Den holder seg også bra i kjøleskap i flere dager etter den er tint.
Fordeler med rå kaker
Det er mange fordeler med rå kaker, og ikke kun for dem som lever et vegansk liv. De er fulle av naturlige og næringsrike ingredienser som er bra for både kropp og sinn. En rå kake vil også være et mye grønnere alternativ med hensyn til miljøet.
Beholder viktige næringsstoffer
Fordi kakene ikke stekes, og aldri behandles på mer enn 46 grader, beholder de verdifulle mineraler, enzymer, antioksidanter, vitaminer og andre næringsstoffer som ellers forsvinner under behandling av maten.
For deg som tenker at rå kaker ikke er like gode som vanlige kaker, kun fordi de er sunnere og lages på andre måter – kom innom Delicia og prøv en av våre mange raw cakes. Vi garanterer at du får en smakfull opplevelse.
Kom innom Delicia
Besøk gjerne vårt konditori og kafékonsept i tredje etasje på Oslo City eller på Byporten, sentralt i sentrum av Oslo. Vi tilbyr alt fra makroner, rå kaker, konfekt, crepes sjokolader og andre søtsaker, til salater, smoothies, små-måltider og sandwiches.
Kontakt oss
Vil du komme i kontakt med oss? Vi er tilgjengelige både på e-post og på telefon. Ring oss gjerne på telefonnummer 400 32 510, eller send oss en mail på hei@delicia.no.
Vi er også tilgjengelige både på Facebook og Instagram, der du kan se et utvalg av våre smakfulle desserter og lunsjtilbud.