Leter du etter det perfekte stedet å spise brunch i Oslo? Besøk Delicia på Oslo City eller Byporten – vi har sunne og smakfulle brunchretter og desserter for hele familien.
Sjekk ut våre deilige produkter og bestill din:
Sunn og god mat til frokost, lunsj og brunch
Brunch er et konsept som har tatt verden med storm i flere tiår, spesielt i storbyer som LA og New York i USA og Paris, London og resten av Europa.
Begrepet er satt sammen av ordene “breakfast” og “lunch” og er nettopp dette – et måltid som foregår litt senere enn frokost og varer til utpå dagen. Tradisjonelt spises brunsj på søndag, men restauranter har som oftest brunsj meny flere dager i uken enn dette.
Noe for alle
Delicia har et fantastisk brunsjtilbud for store og små, veganere og ikke-veganere. Enten du liker en søt brunsj eller et lettere måltid, finner du noe du liker hos oss. Vi har fokus på kvalitet, gode råvarer og tilbyr sunne og veganske alternativ.
Du vil elske å bestille :
Serverer og leverer
Hos Delicia kan du både spise brunch og andre godsaker i vårt spiseri på Oslo City, eller du kan hente maten og ta med dit du ønsker.
Kjøp for eksempel noen av våre raw cakes, konfekt, salater, smoothies eller sandwicher og ta med på brunch. Vi garanterer at gjestene dine blir fornøyd om du har noen av godsakene til Delicia på menyen.
Brunchens historie
Som med mange andre mattradisjoner er opprinnelsen til brunsj noe uklar. Noen mathistorikere mener at den stammer fra de engelske jaktfrokostene; overdådige måltider bestående av flere retter, inkludert blant annet ulike type smørbrød med egg, bacon, kylling, kjøtt, frukt og små desserter.
En annen teori er at søndagsbrunsjen har sine røtter i katolikken, nærmere bestemt fra måltidet de spiser etter fasten og messen på søndagene.
Over 100 år siden
Det man er sikker på er at ordet brunch, som er en leken kombinasjon av de engelske ordene “breakfast” og “lunch”, stod på trykk for første gang i artikkel i Hunter’s Weekly allerede i 1895.
Foreslår nytt måltid
I artikkelen “Brunch: A Plea” foreslår forfatteren et alternativ til de tunge måltidene som ble spist etter å ha vært i kirken på søndager – et lettere måltid som serveres sent om morgenen. Forfatteren beskriver dette nye måltidet som mer sosialt, lett og gøyalt.
Slo an i USA
Trenden slo for alvor an i USA på 1930-tallet, visstnok fordi Hollywood-stjernene ofte stoppet i Chicago når de var på lengre togturer gjennom landet, for å nyte et sent morgenmåltid.
Etter dette begynte hotellene i landet å promotere Sunday Brunch, mye fordi mange restauranter var stengt på søndager, og flere og flere sluttet å gå i kirken.
Plutselig var søndagene en ledig dag, og brunsjen ble en ny måte å sosialisere seg på, som også lot deg sove litt lengre.
Restaurantene slenger seg på trenden
Etter å ha sett suksessen som hotellene oppnådde med brunsjen, kastet restaurantene seg på. De begynte å tilby de dekadente oppsettene med mat som vi i dag forbinder med brunsj, samt signatur morgen-cocktailer som Bellinis, Bloody Marys og Mimosas.
Tiden etter 2. verdenskrig
Brunsjkulturens fremvekst har faktisk også være studert på 80-tallet, av en professor på Stanford Universitet i USA. Han mente at de sosiale endringene som skjedde i landet etter andre verdenskrig gjorde dette måltidet mer populært.
Kvinner i arbeid
Et eksempel han kommer med er at gifte kvinner begynte å innta arbeidslivet for første gang, noe som gjorde at også de trengte å bruke helgene til å slappe av og sosialisere seg. Søndagsbrunsjen ble en måte å gjøre dette på for både menn og kvinner.
Den typiske brunsjen
Etter mange år med utvikling har brunsjen dannet seg visse assosiasjoner og tradisjoner. “Den typiske brunsjen” er som ordet tilsier – en blanding av frokost og lunsj. Det serveres derfor også en fantastisk blanding av typisk frokostmat og lunsjretter.
Litt av alt
Brunsj er et måltid der det som oftest serveres litt av alt, og på menyen står tradisjonelle frokostretter som eggs benedict, yoghurt, egg og bacon, French toast, crepes, omeletter, pannekaker, brødmat, bakevarer og frokostblanding.
Menyen inneholder også retter vi er mer vant til å spise til lunsj, eller til og med middag, som supper, salater, sandwicher, bowls, smoothies, gode oster, bagels, avocado toast, røkelaks, vafler og småkaker og konfekt.
Drikke
Brunsj kan foregå både med og uten alkohol, men for mange er det ikke ordentlig brunsj uten en Bellini, Mimosa eller Bloody Mary. Mange drikker også prosecco eller champagne, aperol spritz eller kanskje til og med en espresso martini.
For dem som ikke ønsker å drikke alkohol til brunsj er juice, som appelsin- og eplejuice, vann med sitron, smoothies, te og kaffe vanlig å drikke til maten.
God mat og godt selskap
Så hvorfor har brunsj blitt så populært i Oslo og resten av verden? Måltidet er rett og slett enda en unnskyldning til å spise digg mat sammen med venner eller familie. Enten du befinner deg på Frogner, Tøyen eller Grünerløkka er det kort vei til byens fresheste brunsj hos Delicia.
Tradisjon
Brunch har blitt en tradisjon for mange, enten det er noe de gjør av og til for å kose seg litt ekstra, eller om det er noe som arrangeres hver søndag.
Mange har gjort brunchen til en del av høytider, og romjuls-brunsj er for mange en årlig tilstelning. Også den kjente 17. mai-frokosten foregår i brunchstil med både frokost- og lunsjmat, litt alkohol i glasset, og som oftest i brunchtiden.
Bestill brunsj i Oslo
Craver du friske salater, crepes, sandwicher med råvarer av høy kvalitet, kaker, frukt, bakevarer eller andre søtsaker? Da er nok brunsj ditt måltid.
Delicia har byens beste crepes, både søte og salte med alt fra bacon og kylling til krem og bær. Crepes er perfekt til brunsj, enten du spiser den hos oss eller tar med deg videre.
Sjekk ut Delicia hvis du er på jakt etter et hyggelig sted å spise brunsj i Oslo. Vi ligger sentralt plassert i tredje etasje på Oslo City og på første etasje på Byporten – midt i Oslo sentrum.